ObjectsObjecten

Grandfather and little me

Iedereen heeft wel een herinnering aan een geliefd familielid. Jolanda Doornbos – Van der Velden probeert haar herinneringen aan haar opa tot leven te brengen in deze collectie. De eerste acht jaar van Jolanda’s jonge leven, speelde haar opa een belangrijke rol. Doordat ze naast elkaar woonden, waren ze vaak bij elkaar en was hun band sterk met elkaar verweven.

In de levenslijn van zink is het hele leven van Jolanda’s opa zichtbaar met alle diepe dalen en hoogtepunten in zijn leven. Jolanda’s levenslijn is ook zichtbaar en de tijd dat ze samen waren, daar overlappen de onregelmatige lijnen elkaar.
Het houten werk bestaat uit twee objecten. Een grillig gebutst object van oud notenhout, wat opa weerspiegeld en een jonge den, glad en ongeschonden, wat Jolanda voor moet stellen, tijdens hun laatste wandeling. De vormen zijn ontstaan doordat de jaarringen van de boom zijn gevolgd.
Daarnaast is er een schilderij, in Oost Indisch inkt, waarin Jolanda en haar opa te zien zijn. Een gezicht van een jong kind, loopt door in een oude man. Het laat de verwevenheid tussen opa en kleinkind zien.
Memorie wordt zichtbaar in het laatste werk. Het is een film dat omlijst wordt door pianomuziek. Deze pianomuziek weerspiegelt de fijne klanken van een kinderspeeldoosje om zo te refereren naar Jolanda’s herinnering, want alleen als kind heeft zij haar opa gekend. Opa zit in een fauteuil en heeft net een sigaar opgestoken. In zijn rechterhand houdt hij een “ring”, een sigarenbandje. In het volgende werk is een meisje, Jolanda, zichtbaar en kijkt verwonderd naar haar “ring”, het sigarenbandje wat ze zojuist van opa heeft gekregen. Grandfather and little me is een bijzondere band met een “ring” bezegeld.

2020-03-09 (2)

World War II

2 kleine kommen van keramiek. Je kan ze vullen met nootjes of soep. Wanneer je alles op hebt, komen het concentratiekampnummer tevoorschijn en realiseer je je dat het kommetje een verfrommelt kampjasje is, alsof het is weggegooid. De gevangene daar kregen per dag waarschijnlijk niet veel meer te eten dan de inhoud van dit kommetje. Voor keramiek is gekozen om dat dit object de oven in moet, net zoals velen kampgevangenen hun dood tegemoet gingen in de gasovens.

Wooden objects

Van links naar rechts: Set free, Making choices, Balance, Missing a part of myself

Luctor et Emergo

Latijn: “Ik worstel en kom boven” Wie je bent is, wat je hebt meegemaakt…

Als je denkt aan herinneringen, zijn er vast gelukkige momenten geweest, maar wellicht ook woelende worstelingen waarbij je dacht te verdrinken onder de omstandigheden. Weet je nog hoe je er, al vallend en opstaand, weer bovenop kwam? Door Gods hulp…? Jouw eigen doorzettingsvermogen…? Door mensen die naast jou, in de situatie aanwezig waren…? Mensen om je heen die er “gewoon” zijn, jou liefde geven, een gebaar van iemand die jou heeft aangezet tot een bepaalde keuze, een docent die jou stimuleerde, een waarderende collega, een helpende hand en intense vriendschappen voor het leven. Zij die jouw pad “toevallig” kruiste. Zij die jou hebben geholpen om je te laten groeien, te laten klimmen boven de omstandigheden uit.

Dat verbeeld de boom met de silhouetten. De boom is een ode aan hen die ik dankbaar ben. Het is één boom, het gaat er in mijn werk om dat door vallen en opstaan wordt wie je bent, dat is al begonnen toen ik geboren werd. Ik ben nu zover dat ik accepteer dat dit mijn leven is, maar dat is nog steeds hetzelfde leven, nog steeds dezelfde boom, als 10 of 20  jaar geleden. Deze acceptatie, was er niet geweest zonder al die mensen.
De lammetjes hebben als eigenschap dat wanneer ze in het water vallen, de vacht zich vol zuigt met water. Ze moeten dus door de mens worden gered. De eerste stapjes van lammetjes gaat gepaard door vallen en opstaan, maar ook met aanmoedigingen van de moeder. Schapen zijn kudde dieren, ze hebben elkaar nodig.

Beweging in relatie tot ontmoeting

Hoeveel mensen gaan er niet per dag over het station Zwolle? Hoeveel mensen komen elkaar niet onbewust tegen zonder dat het ze opvalt? Na een aantal maanden herken je dezelfde mensen op het station die er altijd staan omdat jij daar als passagier ook net bent, op weg naar je werk. Maar wat is jouw relatie tot die ander? Je beweegt je voort, gewoon naar je werk, gewoon naar huis, heel gewoon met de trein. Niet beseffend dat die plek eigenlijk heel bijzonder is en die “bijzonderheid” wil ik een extra touch geven.

Want de andere kant is, dat door die beweging, die stroom van mensen, de beweging van de trein van A naar B; geliefden elkaar ontmoeten, vriendschappen herenigd en de trein en het station een  zeer belangrijke schakel zijn in dit geheel. Zelf heb ik mijn man ontmoet op het station van Zwolle!

De collectie bestaat uit een schilderij, een aantal beelden en een flasmob. De flashmob is ontstaan door mijn eigen verleden met dans. Het leek mij mooi om tijdens het komen en gaan van treinen en mensen, de ontmoeting centraal te stellen door bewegende mensen die even bij elkaar zijn en ook weer vertrekken.

2020-03-12 (2)

Baby’s

Dynamiek

Vlecht

20200215_155702_resized

WebshopWebshop

This is the english introductory text of footer column 1. Lorem ipsum dolor.

Read moreOorbellen, silhouetten; wil jij een creatie in je bezit?

Lees verder

2020-03-12 (5)

I miss youIk mis je

Mis jij iemand? Vind alle informatie over de creatieve rouwverwerkingscursus hier

Lees verder

14062010679 11

Photo galleryWerkwijze

This is the english introductory text of footer column 1. Lorem ipsum dolor.

Read more 

 

 

Lees verder

20141003_123955

Contact

This is the english introductory text of footer column 1. Lorem ipsum dolor.

Read more 

 

 

Lees verder